Ziektes en ongedierte

Ongedierte

Onder slechte omstandigheden, zoals een locatie op de tocht of onjuiste verzorging, is het mogelijk dat uw kamerplant ziek wordt. Ongedierte voelt zich aangetrokken tot zieke planten. Zieke planten kunnen zich minder goed verdedigen tegen het ongedierte dan gezonde planten.  Door het geven van teveel water kan het blad van de planten zachter worden. Bladluis baant zich hierdoor eenvoudiger een weg door het blad. 
Helaas kunnen gezonde planten ook het slachtoffer worden van ongedierte. Via de vacht van uw huisdieren, artikelen van buiten, of tocht weet ongedierte de weg naar uw kamerplant vinden. Het is dan ook raadzaam om regelmatig, ook onder het blad, te kijken of er zich ongedierte verschuilen in uw geliefde plant. Als de plant zich tot een dichtbevolkt ongedierte paradijs heeft gevormd dan is het vaak al te laat.

Bestrijdingswijze

Ongedierte kan biologisch of met gif bestreden worden. Biologische bestrijding houdt in dat veelal de natuurlijke vijand van het ongedierte ingezet wordt om de plaag te verjagen. Zo zijn er larven van lieveheersbeestjes beschikbaar om ongedierte te bestrijden. Ook zijn er veel middelen verkrijgbaar die de ongedierte doden. Deze middelen zijn doeltreffend maar vaak wel duur. Een paar (bijna) kosteloze tips die u kunt proberen om ongedierte te weren en bestrijden alvorens u overstapt naar duurdere middelen.
Onze tips voor (bijna) kosteloze ongedierte bestrijding

 • Steek een lucifer met de kop naar beneden in de grond. De zwavel van het strijkkopje lost op in het water. Dit vindt ongedierte niet prettig. Kleine planten voldoen met één lucifer om de 2 maanden. Grotere planten behoeven een lucifer om de 15 à 20cm.
 • Los natuurlijk afwasmiddel op in een plantenspuit en besproei het ongedierte met afwasmiddel. Afwasmiddel is niet giftig voor mens en plant, maar wel voor ongedierte. Bestrijk het ongedierte en beproef de hele plant. (Met name de bladstelen en de onderkant van het blad) Stop met sproeien als het ongedierte weg is.
 • Plant giftige plantjes, voor ongedierte, rondom uw planten. 
 • Planten begieten met koude koffie zou naar zeggen ook werken om ongedierte in uw te bestrijden.

Hou de vorderingen goed in de gaten. Mocht het ongedierte niet reageren op de bestrijding, schakel dan tijdig een sterker middel in.

Ziektes

Het is natuurlijk heel vervelend als uw geliefde kamerplant ziek is. De plant die voorheen zo een prachtige aanvulling op uw interieur was, is nu een zielig stervende plant. Een triest aanzicht voor de plantenliefhebber. Hoe planten ziek kunnen worden weet u nu, maar hoe zorgt u ervoor dat u plant weer beter wordt of dat uw andere planten niet besmet raken. Lees snel door voor onze tips.
Onze tips voor behandeling zieke planten en preventie voor uitbreiding

 • Heeft de ziekte betrekking tot ongedierte en gaat u voor zekerheid? Haal dan een chemisch middel in huis. Zoek uit welk ongedierte zich huisvest op uw plant. Sommig ongedierte behoeft een andere aanpak. Dit kunt u op Google vinden of aan Larissa vragen.
  Vrij eenvoudig te bestrijden zijn: Bladluis en varenvouwmug
  Matig te behandelen zijn: Spint, taxuskever, trips en witte vlieg
  Vrij lastig tot lastig te bestrijden zijn: Dopluis, naaktslak, schildluis en wolluis
 • Leg een afdekfolie op de potgrond en overgiet de plant met lauw water. Eventueel aanwezig ongedierte kunt u nu gemakkelijk oppakken en weggooien.
 • Verwijder materiaal wat besmet is met ongedierte. Dit kan door het afknippen van ernstig aangedane delen van de plant of door met een mes de ernstigste stukken weg te snijden. Mocht u er vroeg bij zijn kunt u het aangedane deel proberen te verwijderen met een natte theedoek.
 • Zet, indien de temperatuur het toelaat, de plant buiten tijdens de behandeling. Dit voorkomt besmetting van uw andere planten.
 • Behandel de plant volgens de tips gegeven bij (bijna) kosteloze ongedierte bestrijding. Heeft dit geen effect stap dan snel over op een chemisch middel om verspreiding te voorkomen. Spuit wel de plant schoon na effectieve behandeling.
 • Reinig de pot waar de plant instaat eens grondig. Verpot de plant en gebruik daarbij zoveel mogelijk aarde waar de plant instond. U kunt gelijk controleren of de wortels nog intact zijn.
 • Verzorg uw plant met behulp van alle tips  om ervoor te zorgen dat uw plant er weer zo snel mogelijk boven op is.

Zie ook de tips over