Lichtbehoefte van uw kamerplant

Veel klanten weten wel dat de plant licht nodig heeft om te groeien. Vaak wordt vergeten dat de lichtbehoefte van planten niet bij iedere plant hetzelfde is. Op deze pagina leggen wij u uit hoe u constateert dat uw plant niet de juiste lichtbehoefte verkrijgt.

Soorten behoefte 

Behoefte aan zon

Via het westen, zuiden of oosten schijnt de zon uw woonkamer in. Het is voor een plant met zon als lichtbehoefte dan ook belangrijk om deze te plaatsen binnen 2 meter van het raam. Een plant heeft zo een 4 tot 6 uur licht op deze plek. Zet de plant bij voorkeur voor een raam zonder raamstickers. Raamstickers zorgen voor een gereduceerde lichtstroom.
Houdt er rekening mee dat planten op deze locatie bij warme en zonnige dagen  extra water krijgen.

Behoefte aan gedeeltelijk schaduw

De planten die de lichtbehoefte zon hebben staan binnen een straal van 2 meter van het raam. Planten met de gedeeltelijke schaduw behoefte, staan het beste op 2 à 3 meter afstand van het raam. De plant kan wel voor een raam gezet worden die direct op het noorden staat. De zon is hier namelijk maar 3 tot 5 uur aanwezig. De plant zet u dus het beste :

  • Voor kleine ramen, niet groter dan een vierkante meter
  • Naast, onder en boven het raam
  • 2-3 meter bij het raam vandaan

 

Behoefte aan schaduw

De lichtbehoefte 'schaduw' moet u niet te letterlijk nemen. De plant hoeft niet direct naar zolder of de kelder verhuisd te worden. Het is echter wel belangrijk dat de plant een plekje krijgt waar een lage lichtintensiteit is. Als u de plant dus verder dan 3,5 meter van het raam afzet is dit voldoende. Hier ontvangt de plant namelijk minder dan 3 uur licht. U kunt de plant zelfs in het raamkozijn van een raam op het noorden plaatsen. Let wel op met een reeks zonnige dagen.

Lichtintensiteit factoren

Een aantal factoren zijn van invloed op de lichtintensiteit. Doorgaans wordt de lichtintensiteit gemeten met lux. Hoe meer lux, hoe hoger de lichtintensiteit. U kunt een 'lightmeter' downloaden op uw smart-telefoon waarop de lux af te lezen is. 
De volgende factoren zijn van invloed op de lichtintensiteit voor uw plant:

  • Licht blokkende factoren voor uw raam. Denk aan UV filterend glas, zonweringen, gordijnen, huizen van de overburen en eventueel een balkon.
  • Plaatsing van de plant. Een halve meter naast, voor, boven en onder uw raam is de lichtintensiteit tot 25% minder.
  • Afstand. De afstand die de plant verwijderd is van het raam is van grote waarde voor de lichtintensiteit. Elke meter die uw plant verder van het raam staat scheelt ongeveer 15%.
  • Aantal uren licht op een dag.

Tekens van slechte lichtbehoefte

Het kan zijn dat uw plant niet de juiste lichtintensiteit ontvangt. Hoe onderkent u dit?

  • Te lage lichtintensiteit. De plant groeit niet. Ook kan de plant bladverliezen.
  • Te hoge lichtintensiteit. De plant verkleurd.

Zie ook de tips over