Tips voor het verzorgen van uw planten

Vaker dan soms verschijnen er klanten in onze winkel die erg lang staan te twijfelen bij een prachtige plant. Vervolgens kiezen ze dan toch voor de cactus of een vetplant, want 'die hebben niet zoveel aandacht nodig'. Een begrijpelijke keuze en gelukkig zijn cactussen en vetplanten hartstikke leuk, maar is plantenverzorging echt zo moeilijk ?
Met wat tips een tools van Larissa en onze bloemisten hopen wij dat u het weer aandurft om een prachtige plant in uw huis te zetten. 

Algemene aandachtspunten

Om een plant in leven te houden zijn er een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden.

Het lijkt een hele lijst maar als u er regelmaat in vind is het prima te doen en heeft u langer plezier van uw planten. Per aandachtspunt zullen wij u wat tips en tools geven voor de optimale kamerplant verzorging. De tips en tools zijn voor de meeste planten hetzelfde. Afwijkende en bijzondere verzorging vind u onder aan onze pagina.

Waterbehoefte

Net als bij de mens is een grote behoefte voor de plant water. Het hebben van genoeg of te weinig water is van grote invloed op de gezondheid van de plant. Het water zorgt ervoor dat de voedingstoffen de hele plant bereiken. Pas wel op met het water geven van de plant. Vaker sterft een plant door een overvloed van water in plaats van een tekort. Spiegel de water behoefte van de plant niet aan uw eigen waterbehoefte. Als de plant dan nog niet weggestroomd is dan is de plant zeker verdronken. De wortels stikken en de plant kan minder voedingstoffen opnemen.

Hoevaak geef ik mijn plant water? 
Er zijn grofweg drie soorten planten met verschillende waterbehoeftes. Namelijk de categorieën veel, gemiddeld en weinig water.

 • Categorie 'veel water': Hou de grond altijd vochtig. (Dit betekend niet dat u veel water moet geven per keer)
 • Categorie 'gemiddeld': Hou de grond een aantal dagen droog voor u water geeft.
 • Categorie 'weinig': Hou de grond voor langere tijd droog voordat u water geeft.

Hoeveel water geef ik mijn plant per keer?

Wederom is het belangrijk dat u uw plant indeelt in 1 van de hier bovenstaande  3 categorieën. 

 • Categorie 'veel water': Als er droogte van de aarde op begint te treden geef uw plant dan water.
 • Categorie 'gemiddeld': Als er droogte van de aarde op begint te treden wacht dan 2 a 3 dagen voordat u uw plant water geeft. Let op in de zomer net zo vaak als de categorie 'veel water'.
 • Categorie 'weinig': als er droogte van de aarde op begint te treden wacht dan 2 tot 3 weken voordat u uw plant water geeft. Let op in de zomer is dit drastisch minder, namelijk. 3 dagen.

Overige factoren

 • Grootte van de plant
  Een grotere plant heeft meer behoefte aan water dan kleinere planten. Planten met groter blad gebruiken ook meer water dan planten met kleiner blad.
 • De soort grond 
  Er zijn soorten grond die meer water absorberen en deze zorgen dan ook voor een betere transport van voedingstoffen. Voor de gemiddelde kamerplant is dit geen vereiste.
 • Locatie in huis
  Planten die op lichtere locaties in het huis staan verbruiken meer water.
 • Seizoen
  De kou en de lagere aanwezigheid van licht zorgt er voor dat er in de winter minder water wordt verbruikt en de plant in 'sluimerstand' gaat. 
 • Verwarming- en koelingsystemen
  Door het gebruik van verwarming en koeling wordt de luchtvochtigheid in de kamer lager. Zorg er voor dat u uw planten in dergelijke situaties zo nu en dan besproeid.

 

Onze tips voor het water geven van uw kamerplant

 • Geef de plant geen koud kraanwater, gebruik water op kamertemperatuur.
 • Indien mogelijk geef de plant regenwater i.p.v. kraan water. In regenwater zit minder kalk.
 • Bepaal of uw plant in de veel, gemiddeld of weinig water categorie valt.
 • Heeft u moeite met het inschatten wanneer uw plant water nodig heeft gebruik een watermeter.
 • Bent u de plant toch een keer vergeten water te geven? Compenseer dat niet. Overcompensatie kan resulteren in wortelrot. 
 • Bij twijfel bel dan gerust even naar de winkel. Dan probeert Larissa u te voorzien van advies.

Ziektes en ongedierte

Ongedierte

Onder slechte omstandigheden, zoals een locatie op de tocht of onjuiste verzorging, is het mogelijk dat uw kamerplant ziek wordt. Ongedierte voelt zich aangetrokken tot zieke planten. Zieke planten kunnen zich minder goed verdedigen tegen het ongedierte dan gezonde planten.  Door het geven van teveel water kan het blad van de planten zachter worden. Bladluis baant zich hierdoor eenvoudiger een weg door het blad. 
Helaas kunnen gezonde planten ook het slachtoffer worden van ongedierte. Via de vacht van uw huisdieren, artikelen van buiten, of tocht weet ongedierte de weg naar uw kamerplant vinden. Het is dan ook raadzaam om regelmatig, ook onder het blad, te kijken of er zich ongedierte verschuilen in uw geliefde plant. Als de plant zich tot een dichtbevolkt ongedierte paradijs heeft gevormd dan is het vaak al te laat.

Bestrijdingswijze

Ongedierte kan biologisch of met gif bestreden worden. Biologische bestrijding houdt in dat veelal de natuurlijke vijand van het ongedierte ingezet wordt om de plaag te verjagen. Zo zijn er larven van lieveheersbeestjes beschikbaar om ongedierte te bestrijden. Ook zijn er veel middelen verkrijgbaar die de ongedierte doden. Deze middelen zijn doeltreffend maar vaak wel duur. Een paar (bijna) kosteloze tips die u kunt proberen om ongedierte te weren en bestrijden alvorens u overstapt naar duurdere middelen.
Onze tips voor (bijna) kosteloze ongedierte bestrijding

 • Steek een lucifer met de kop naar beneden in de grond. De zwavel van het strijkkopje lost op in het water. Dit vindt ongedierte niet prettig. Kleine planten voldoen met één lucifer om de 2 maanden. Grotere planten behoeven een lucifer om de 15 à 20cm.
 • Los natuurlijk afwasmiddel op in een plantenspuit en besproei de ongedierte met afwasmiddel. Afwasmiddel is niet giftig voor mens en plant, maar wel voor ongedierte. Bestrijk het ongedierte en beproef de hele plant. Met name de bladstelen en de onderkant van het blad. Stop met sproeien als de ongedierte weg is.
 • Plant giftige plantjes, voor ongedierte, rondom uw planten. 
 • Planten begieten met koude koffie zou naar zeggen ook werken om ongedierte in uw te bestrijden.

Hou de vorderingen goed in de gaten. Mocht het ongedierte niet reageren op de bestrijding, schakel dan tijdig een sterker middel in.

Ziektes

Het is natuurlijk heel vervelend als uw geliefde kamerplant ziek is. De plant die voorheen zo een prachtige aanvulling op uw interieur was, is nu een zielig stervende plant. Een triest aanzicht voor de plantenliefhebber. Hoe planten ziek kunnen worden weet u nu, maar hoe zorgt u ervoor dat u plant weer beter wordt of dat uw andere planten niet besmet raken. Lees snel door voor onze tips.
Onze tips voor behandeling zieke planten en preventie voor uitbreiding

 • Heeft de ziekte betrekking tot ongedierte en gaat u voor zekerheid? Haal dan een chemisch middel in huis. Zoek uit welk ongedierte zich huisvest op uw plant. Sommig ongedierte behoeft een andere aanpak. Dit kunt u op Google vinden of aan Larissa vragen.
  Vrij eenvoudig te bestrijden zijn: Bladluis en varenvouwmug
  Matig te behandelen zijn: Spint, taxuskever, trips en witte vlieg
  Vrij lastig tot lastig te bestrijden zijn: Dopluis, naaktslak, schildluis en wolluis
 • Leg een afdekfolie op de potgrond en overgiet de plant met lauw water. Eventueel aanwezig ongedierte kunt u nu gemakkelijk oppakken en weggooien.
 • Verwijder materiaal wat besmet is met ongedierte. Dit kan door het afknippen van ernstig aangedane delen van de plant of door met een mes de ernstigste stukken weg te snijden. Mocht u er vroeg bij zijn kunt u het aangedane deel proberen te verwijderen met een natte theedoek.
 • Zet, indien de temperatuur het toelaat, de plant buiten tijdens de behandeling. Dit voorkomt besmetting van uw andere planten.
 • Behandel de plant volgens de tips gegeven bij (bijna) kosteloze ongedierte bestrijding. Heeft dit geen effect stap dan snel over op een chemisch middel om verspreiding te voorkomen. Spuit wel de plant schoon na effectieve behandeling.
 • Reinig de pot waar de plant instaat eens grondig. Verpot de plant en gebruik daarbij zoveel mogelijk aarde waar de plant instond. U kunt gelijk controleren of de wortels nog intact zijn.
 • Verzorg uw plant volgens alle tips in dit artikel om ervoor te zorgen dat uw plant er weer zo snel mogelijk boven op is.

Lichtbehoefte van uw kamerplant

Veel klanten weten wel dat de plant licht nodig heeft om te groeien. Vaak wordt vergeten dat de lichtbehoefte van planten niet bij iedere plant hetzelfde is. Op deze pagina leggen wij u uit hoe u constateert dat uw plant niet de juiste lichtbehoefte verkrijgt.

Soorten behoefte 

Behoefte aan zon

Via het westen, zuiden of oosten schijnt de zon uw woonkamer in. Het is voor een plant met zon als lichtbehoefte dan ook belangrijk om deze te plaatsen binnen 2 meter van het raam. Een plant heeft zo een 4 tot 6 uur licht op deze plek. Zet de plant bij voorkeur voor een raam zonder raamstickers. Raamstickers zorgen voor een gereduceerde lichtstroom.
Houdt er rekening mee dat planten op deze locatie bij warme en zonnige dagen  extra water krijgen.

Behoefte aan gedeeltelijk schaduw

De planten die de lichtbehoefte zon hebben staan binnen een straal van 2 meter van het raam. Planten met de gedeeltelijke schaduw behoefte, staan het beste op 2 à 3 meter afstand van het raam. De plant kan wel voor een raam gezet worden die direct op het noorden staat. De zon is hier namelijk maar 3 tot 5 uur aanwezig. De plant zet u dus het beste :

 • Voor kleine ramen, niet groter dan een vierkante meter
 • Naast, onder en boven het raam
 • 2-3 meter bij het raam vandaan

Behoefte aan schaduw

De lichtbehoefte 'schaduw' moet u niet te letterlijk nemen. De plant hoeft niet direct naar zolder of de kelder verhuisd te worden. Het is echter wel belangrijk dat de plant een plekje krijgt waar een lage lichtintensiteit is. Als u de plant dus verder dan 3,5 meter van het raam afzet is dit voldoende. Hier ontvangt de plant namelijk minder dan 3 uur licht. U kunt de plant zelfs in het raamkozijn van een raam op het noorden plaatsen. Let wel op met een reeks zonnige dagen.

Lichtintensiteit factoren

Een aantal factoren zijn van invloed op de lichtintensiteit. Doorgaans wordt de lichtintensiteit gemeten met lux. Hoe meer lux, hoe hoger de lichtintensiteit. U kunt een 'lightmeter' downloaden op uw smart-telefoon waarop de lux af te lezen is. 
De volgende factoren zijn van invloed op de lichtintensiteit voor uw plant:

 • Licht blokkende factoren voor uw raam. Denk aan UV filterend glas, zonweringen, gordijnen, huizen van de overburen en eventueel een balkon.
 • Plaatsing van de plant. Een halve meter naast, voor, boven en onder uw raam is de lichtintensiteit tot 25% minder.
 • Afstand. De afstand die de plant verwijderd is van het raam is van grote waarde voor de lichtintensiteit. Elke meter die uw plant verder van het raam staat scheelt ongeveer 15%.
 • Aantal uren licht op een dag.

Tekens van slechte lichtbehoefte

Het kan zijn dat uw plant niet de juiste lichtintensiteit ontvangt. Hoe onderkent u dit?

 • Te lage lichtintensiteit. De plant groeit niet. Ook kan de plant bladverliezen.
 • Te hoge lichtintensiteit. De plant verkleurd.